zaterdag 30 maart 2019

Hongarije wil aardgas uit Azerbeidzjan en passeert daarbij Oekraïne

De Hongaarse minister Peter Szijarto van Buitenlandse Zaken en zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Parviz Shahhazov hebben gisteren een akkoord gesloten over de levering van aardgas, waarbij Oekraïne als transportland vanaf 2021 buitenspel wordt gezet. Volgens Szijarto loopt zijn land een groot risico als Oekraïne en Rusland opnieuw ruzie krijgen over het gastransport naar Europa. ''Daarvan kunnen wij de dupe worden, want de helft van het aardgas dat wij verbruiken komt via Oekraïne ons land binnen.''

Eerder deze week kwam het energiebedrijf Naftogaz met het voorstel om aardgas op te slaan in de ondergrondse opslagruimtes waarover Oekraïne beschikt, waarbij Hongarije als voorbeeld werd gebruikt om aan te tonen hoe belangrijk het kan zijn om een buffer te hebben voor het geval Rusland weer eens de gaskraan naar Europa dichtdraait, zoals in 2006 en 2006 het geval was.

Bij dit alles moet ook worden aangetekend dat Oekraïne en Hongarije al anderhalf jaar niet meer goed met elkaar overweg kunnen vanwege het besluit om de Oekraïense taal verplicht te stellen op alle scholen, ook die van de etnische Hongaren in de grensprovincie Transkarpatië. Minister Szijarto speelt een hoofdrol in het conflict.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: