vrijdag 8 maart 2019

Onduidelijkheid of nieuw bestand Donbas het houdt

Sinds middernacht geldt een staakt-het-vuren in de Donbas. Hoewel de verwachtingen niet hooggespannen waren, heeft het bestand zeker tot het middaguur stand gehouden. De afspraak om op de internationale Vrouwendag niet op elkaar te schieten, werd gisteren gemaakt in de Wit-Russische hoofdstad. ''De bal ligt nu bij Rusland'', zei de Oekraïense onderhandelaar Jevhen Martsjoek gisteravond toen hij het nieuwste staakt-het-vuren aankondigde in een tv-uitzending op het Eerste Kanaal.

Terwijl het Oekraïense leger vanochtend kon melden dat de rebellen na middernacht waren gestopt met schieten, zeiden de separatisten in Donetsk juist dat het Oekraïense leger al na vijf minuten weer begon met schieten. Er zouden na middernacht al vijf aanvallen zijn geweest op posities van de rebellen met mortieren, granaatwerpers en geweervuur.

Het was gisteren nog flink raak met achttien aanvallen van de door Rusland aangestuurde rebellen op het leger. Maar liefst vijf Oekraïense soldaten raakten gewond. Vier rebellen lieten het leven door tegenvuur, dertien rebellen zouden verwondingen hebben opgelopen. Er werd onder meer geschoten met 152 millimeter artillerie, 82 en 120 millimeter mortieren.

De separatisten in Loehansk sprekenvan vijftien aanvallen van het Oekraïense leger, twee tot driemaal zoveel als de afgelopen maanden gebruikelijk was. Het leger zou mortieren, 122 millimeter artillerie en geweervuur hebben gebruikt. De separatisten in Donetsk maken geen melding over aanvallen gisteren.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: