zaterdag 23 maart 2019

Extreem-rechts eist hoge straffen voor corruptieschandaal Oekroboronprom

Circa 2.000 aanhangers van extreem-rechtse bewegingen hebben vanmiddag gedemonsteerd bij het kantoor van president Petro Porosjenko die ze persoonlijk verantwoordelijk houden voor het corruptieschandaal bij de wapenfabrikant Oekroboronprom. De betogers vinden dat de verantwoordelijken voor dit onlangs door een collectief van onderzoeksjournalisten aan het licht gebrachte schandaal de maximum gevangenisstraf krijgen.

Het gaat dan om de inmiddels ontslagen plaatsvervangend secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad Oleh Hladovski en zijn zoon Igor die reserve-onderdelen voor wapens uit Rusland liet smokkelen en ze vervolgens voor veel te veel geld verkocht aan Oekroboronprom. Ook Vitali Zhoekov en Andri Rogoza, directeuren van de wapenfabrikant, zaten in het complot.

De extreem-rechtse betogers kwamen eerst op het Onafhankelijkheidsplein bijeen onder aanvoering van Oleksander Alferov van het Nationaal Korps. Vervolgens gingen ze naar het kantoor van president Porosjenko, als in een rouwstoet met grafkransen. Daar gearriveerd overhandigden familieleden van gesneuvelde soldaten de eisen van de betogers aan de receptie. De grafkransen werden naar de politiemensen gegooid die het gebouw beveiligden. Bij een kleine schermutseling raakte een politieman gewond.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: