maandag 9 juli 2018

Russische kustwacht dwingt zeven schepen tot stoppen op Zee van Azov

De Russische kustwacht heeft gisteren en afgelopen zeven vrachtschepen tot stoppen gedwongen op de Zee van Azov. De schepen waren eerder vertrokken uit de havens van Berdjansk en Marioepol. Het is een record aantal, aldus hoofdredacteur Andri Klimenko van de nieuwssite BlackSeaNews. Afgelopen woensdag werden vijf schepen opgebracht. Het is niet duidelijk of het om Oekraïense vrachtschepen gaat of dat ze onder een andere vlag varen.

Al sinds de zomer van 2014 is de Russische kustwacht hinderlijk aanwezig op de Zee van Azov. Geregeld worden Oekraïense vrachtschepen aangehouden, maar de laatste tijd ook schepen die onder Bulgaarse, Turkse of Kroatische vlag varen. Er kan eigenlijk wel worden gesproken van een blokkade van de Oekraïense havens, zeker na gisteren.

Er zijn nu zo'n veertig Russische marineschepen op de Zee van Azov. Rusland en Oekraïne delen de territoriale wateren. Daartoe is besloten na een conflict over een eilandje in de Straat van Kertsj in 2003. Sinds het gereedkomen van de brug over de Straat van Kertsj voor autoverkeer zijn de spanningen in het gebied toegenomen. Rusland zou vrezen voor een aanslag met een schip op pijlers van de Krimbrug.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: