zondag 15 juli 2018

Nadia Savtsjenko kondigt derde hongerstaking aan

Nadia Savtsjenko in het parlement.
Nadia Savsjenko heeft besloten maar weer eens in hongerstaking te gaan. Ze nam dit besluit nadat haar voorlopige hechtenis door rechter Volodimir Boehel werd verlengd tot 10 september. Savtsjenko heeft via haar woordvoerster Nadia Tetjana Protortsjenko laten weten dat ze haar hongerstaking wil volhouden tot ze in vrijheid wordt gesteld. De kans dat dit snel gebeurt is niet heel groot. Savtsjenko wordt verdacht van het voorbereiden van een bloedige staatsgreep met aanslagen op onder meer het kantoor van president Petro Porosjenko en op het parlementsgebouw.

Het onafhankelijke parlementslid maakte het er na haar arrestatie op 22 maart niet beter op door te verklaren dat zij Porosjenko een slechte president vindt en dat zij hem maar al te graag aan de kant zou willen zetten als ze de kans daartoe kreeg.

Ze zou hebben samengespannen met Volodimir Roeban, hoofd van een organisatie die zich inzet voor de bevrijding van Oekraïense gevangenen in de bezette gebieden. Roeban werd vlak voor Savtsjenko's arrestatie opgepakt toen hij met een busje vol wapentuig vanuit bezet gebied het regeringsgebied in wilde rijden.

Als Savtsjenko inderdaad in hongerstaking is gegaan, dan is dat inmiddels de derde keer. Nadat ze in de zomer van 2014 door pro-Russische separatisten gevangen werd genomen in de provincie Loehansk werd ze ontvoerd naar het buurland en daar veroordeeld voor de dood van twee Russische journalisten. In de gevangenis ging ze voor het eerst in hongerstaking. In mei 2016 werd Savtsjenko geruild voor twee Russische militairen.

Ze kwam terug als nationale held, maar die heldenstatus heeft ze in korte tijd weten te verspelen door zich tegen alles en iedereen af te zetten. Ze schold haar mede-parlementariërs bij herhaling uit en ging op eigen houtje met de separatisten onderhandelen over het vrijlaten van gevangenen.

Na haar arrestatie op 22 maart van dit jaar ging ze voor de tweede keer in hongerstaking, ditmaal voor korte tijd. Savtsjenko zegt dat ze oneerlijk is behandeld door de rechtbank die haar bij het verlengen van haar detentie niet wilde horen en ook geen bijstand van een advocaat toestond. Ze zou tot dusver medische hulp hebben geweigerd omdat ze de dokters niet vertrouwt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: