dinsdag 24 juli 2018

Premier noemt illegale houtkap 'barbaarse destructie'

Premier Volodimir Hrojsman schat de omvang van het illegaal kappen en exporteren van bomen uit de Oekraïense bossen tussen de 194 en 259 miljoen euro is. Na het verschijnen van een rapport van de organisatie Earthsight begin vorige week heeft hij inmiddels opdracht gegeven voor een eigen onderzoek waarvan de resultaten halverwege september te verwachten zijn.

Volgens Earthsight worden met name de bossen van de Karpaten verwoest door illegale houtkap met een geschatte omvang van 1,2 miljard kubieke meter per jaar. Vijf grote Europese houtzagerijen profiteren er van. Earthsight zegt in het eigen rapport dat de illegale houtkap goed is voor 75 procent van de totale houtproductie in Oekraïne. Officiële cijfers geven aan dat de houtexport vorig jaar goed was voor 1 miljard euro. Dat houdt dus in dat de inschatting van premier Hrojsman veel te laag is.

Hrojsman zegt zich vooral zorgen te maken over de invloed die de illegale houtkap heeft op de Karpaten. Hij noemt het ''een barbaarse destructie'' en wijst onder meer naar het staatsspoorbedrijf Oekrzaliznitsja dat vanaf nu verplicht wordt om elk houttransport te melden. ''Zo kunnen we het spoor terug volgen en de schuldigen oppakken. Dat zal voor de nodige ophef zorgen, verwacht ik.'' De kwestie lijkt hem bij uitstek geschikt om aan de nieuwe anticorruptierechtbank voor te leggen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: