donderdag 19 juli 2018

'Arbeidsmigranten vooral illegaal aan de slag'

Oekraïense arbeidsmigranten maken massaal gebruik van illegale wegen om in het buitenland aan de slag te kunnen, met alle risico's van dien. De kans op uitbuiting is levensgroot, aldus voorzitter Vasil Voskobojnik van de organisatie van Oekraïense uitzendbureaus in een interview met tv-zender Kanal 5. Van alle arbeidsmigranten zou 62 procent via malafide bureaus vorig jaar aan werk zijn gekomen. Bij de 2 miljoen Oekraïners die nu in Polen werken, ligt dat percentage zelfs op 90 procent.

Er vertrekken nu elke maand 100.000 Oekraïners naar het buitenland om daar werk te zoeken. Volgens minister Andri Reva van Sociale Zaken zijn er inmiddels 3,2 miljoen arbeidsmigranten. In de provincies Ternopil, Transkarpatië en Rivne is inmiddels sprake van een ware leegloop. Hier is het meer dan de helft van de arbeidsbevolking inmiddels vertrokken naar met name Polen, Tsjechië en Slowakije waar ze werk vinden in fabrieken en de landbouw.

Ze verdienen er minder dan de inwoners van die landen, terwijl ze hetzelfde werk doen. Toch zijn ze dan beter af dan in eigen land, want daar was het gemiddelde maandloon afgelopen jaar 225 euro. Arbeidsmigranten verdienden vorig jaar gemiddeld zo'n 400 euro meer.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: