vrijdag 20 juli 2018

'Poetin stelde Trump referendum Donbas voor'

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot maandag in Helsinki voorgesteld om een referendum te houden in de door de pro-Russische separatisten bezette gebieden in Oost-Oekraïne. Dat meldt de nieuwssite Bloomberg op basis van informatie van twee Russische diplomaten die aanwezig waren bij de uitleg die Poetin naderhand gaf aan Russische ambassadeurs en permanente vertegenwoordigers.

Volgens één van hen zou Trump aan Poetin hebben verzocht om op de persconferentie na afloop van de topontmoeting het onderwerp 'referendum' niet te noemen. De Amerikaanse president wilde de tijd nemen om over het voorstel na te denken. Poetin zou hebben voorgesteld om het referendum te houden onder internationaal toezicht.

Poetin's woordvoerder Dmitri Peskov hield later de boot ook af. Hij had het enkel over ''enkele nieuwe ideeën, die nader moeten worden uitgewerkt''. Poetin zelf liet zich later in een tv-interview in soortgelijke bewoordingen uit.

Het voorstel om een referendum te houden in de bezette gebieden van de Donbas roept herinneringen op aan het referendum op de door Rusland vervolgens geannexeerde Krim. Dit referendum wordt internationaal niet erkend, maar Poetin zei begin deze week nog dat deze volksraadpleging ''volgens de internationale regels'' is gegaan.

Bronnen: 112.ua

Geen opmerkingen: