woensdag 11 juli 2018

Omeljan wil ook Russische schepen lastig vallen

Minister Volodimir Omeljan.
Minister Volodimir Omeljan van Infrastructuur vindt dat de Oekraïense marine Russische vrachtschepen best lastig mag vallen als die in de Straat van Kertsj en op de Zee van Azov varen. Hij noemt het met gelijke munt terugbetalen, want sinds eind april zijn al 93 vrachtschepen lastig gevallen die de Oekraïense havensteden Marioepol of Berdjansk als bestemming hadden.

Aanvankelijk ging het alleen om Oekraïense schepen, maar nu worden ook schepen onder een andere vlag door de Russische kustwacht opgebracht en zonder duidelijke aanleiding doorzocht. ''We begrijpen dat Rusland daarmee de scheepseigenaren kopschuw wil maken, zodat ze op andere bestemmingen gaan varen'', meent Omeljan.

Het voorstel om Russische schepen dan ook maar lastig te vallen in de gezamenlijke territoriale wateren is vanmorgen besproken in een kabinetsvergadering, maar de minister wil het ook aan de orde stellen bij de Nationale Veiligheids- en Defensieraad en op internationaal niveau. ''Ik zou graag zien dat de Europese Unie en andere landen op z'n minst sancties gaan nemen tegen Russische havens aan de Zwarte Zee.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: