zondag 15 juli 2018

Populariteit EU en NAVO kalft steeds verder af

Het enthousiasme onder de Oekraïners voor aansluiting van hun land bij de Europese Unie en de NAVO kalft steeds verder af. In november 2014 wilde maar liefst 64 procent zo snel mogelijk bij de EU horen, drie jaar later was dat 57 procent en nu blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau Rating dat precies de helft van de Oekraïners daar nog voor voelt. Zo'n 28 procent is tegen, terwijl de rest zich niet uitspreekt.

Het aandeel voorstanders voor aansluiting van Oekraïne bij de NAVO ging van 51 procent in november 2014 naar 62 procent in november 2017. Nu voelt nog 42 procent er voor en is 35 procent daar op tegen. Van alle andere internationale organisaties is de Verenigde Naties met 58 procent het populairst, gevolgd door de OVSE met 50 procent en het IMF is met 39 procent de hekkensluiter.

Rating zocht ook uit hoe de Oekraïners tegen andere landen aan kijken. Wit-Rusland scoort met 74 procent het beste, gevolgd door Canada (hier wonen veel geëmigreerde Oekraïners) en de Europese Unie met beide 68 procent. Zo'n 58 procent is positief over de Verenigde Staten, tegen 27 procent negatief. Ook over Rusland zijn de meningen verdeeld: 35 procent is nog altijd positief over het buurland dat in de afgelopen vier jaar voor zulke grote problemen heeft gezorgd, 52 procent oordeelt negatief.

Bronnen: Interfax, OekraineNieuws

Geen opmerkingen: