woensdag 25 juli 2018

Hongarije helpt waterbedrijven in Transkarpatië

Hongarije heeft gisteren drie ton aan chloride naar Transkarpatië gestuurd en beloofd dat er nog twaalf ton volgt. Zodoende kunnen achttien waterbedrijven in de westelijke provincie anderhalve maand vooruit. Het gaat volgens de Hongaarse regering om humanitaire hulp. Een vrachtwagen met chloride werd gisteren vergezeld door József Buhajla, de Hongaarse consul-generaal in de provinciehoofdstad Uzhgorod. Hij droeg de lading over aan gouverneur Hennadi Moskal van Transkarpatië.

Het is een bijzonder gebaar van Hongarije dat al maanden in onmin leeft met de Oekraïense regering over de begin dit jaar ingevoerde nieuwe Onderwijswet die het Oekraïens verplicht stelt op alle scholen, ook die van de etnische Hongaren. Er wonen zo'n 150.000 etnische Hongaren in Transkarpatië.

Toch is de nu aangeboden hulp niet uitsluitend bedoeld om de etnische Hongaren te helpen, betoogde consul-generaal Buhajla. ''Wij zien het belang in van schoon kraanwater voor alle inwoners van de provincie, dus niet alleen de etnische Hongaren.''

Er dreigen problemen met de watervoorziening in heel Oekraïne door een tekort aan chlorides, veroorzaakt door een conflict van de regering met het bedrijf Dnipro-Azot, de enige producent van chlorides. Vorige week werd al alarm geslagen vanwege het tekort aan chlorides in onder meer Charkiv en Kyiv. Echte problemen hebben zich nog niet voorgedaan, maar de voorraden bij de waterbedrijven zijn behoorlijk geslonken door de al weken durende productiestop bij Dnipro-Azot.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: