donderdag 19 juli 2018

Werkgroep VN wil betere bescherming van zigeuners

Een werkgroep van de Verenigde Naties van deskundigen op gebied van de mensenrechten heeft de Oekraïense autoriteiten opgeroepen om snel een eind te maken aan het geweld van extreem-rechtse groepen tegen Roma. Sinds april worden regelmatig zigeuners aangevallen. Er is inmiddels een dode gevallen bij een aanval op een zigeunerkamp in een bos nabij de stad Lviv.

Er zijn ook aanvallen bekend in de hoofdstad Kyiv, Charkiv en Ternopil. De aanvallers maken met name deel uit van Sich-C14 en de Nationale Brigades. Politie en justitie hebben tot nu toe weinig tot niets ondernomen tegen de aanvallers, tot verontwaardiging en verontrusting van de mensenrechtengroep van de VN.

''Wij veroordelen dit schandelijke gedrag tegenover de Roma ten zeerste. We maken ons ook ernstig zorgen over de groeiende haat en het door radicalen gebruikte geweld tegenover deze minderheidsgroep'', aldus de werkgroep. Het is zaak om de aanvallen te doen stoppen en de daders van eerdere aanvallen op te sporen en te berechten. ''Het is belangrijk dat rassenhaat de kop in wordt gedrukt. Zo moeten deze aanvallen niet meer worden beschouwd als vandalisme, maar als raciaal geweld.''

De autoriteiten moeten volgens de werkgroep ook meer doen voor de slachtoffers. Als die hun huis kwijt zijn geraakt door brandstichting, dan moet voor goede vervangende huisvesting gezorgd worden. Ook moet beter over hun veiligheid worden gewaakt. De VN-werkgroep heeft de Oekraïense regering intussen verzocht om informatie over de manier waarop die het probleem denkt aan te pakken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: