zondag 22 juli 2018

Peiling: weinig animo voor met geweld terughalen bezette delen Donbas

Er heerst grote verdeeldheid over de manier waarop het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne moet worden aangepakt. Erg veel steun voor het gewapenderhand terug krijgen van de bezette gebieden is er in elk geval niet, zo blijkt uit een opiniepeiling van de onderzoeksbureaus Ilko Koetsjeriv Democratic Intiatives en het Razoemkov Center.

Slechts één op de zes Oekrainers (17 procent) is daar voorstander van. De meeste voorstanders zijn te vinden in het westen en midden van het land (respectievelijk 24 en 19 procent), terwijl er in het zuiden weinig animo voor is (8 en 11 procent). Tegelijkertijd vindt slechts één op de vijf dat er 'tegen elke prijs' een oplossing moet komen. Precies de helft van alle ondervraagden wil wel concessies doen aan de separatisten, maar wil daarbij niet tot het uiterste gaan.

Er zijn volgens de meeste Oekraïners slechts twee effectieve manieren om het oorlogsconflict te beëindigen. Er moet meer internationale druk worden uitgeoefend op Rusland (32 procent) en het normaliseren van de door Oekraïne gecontroleerde delen van de Donbas (31 procent). Alle andere mogelijke oplossingen worden als ineffectief gezien. Dat geldt voor het geven van een speciale status aan de bezette gebieden binnen Oekraïne (13 procent is daar voor), het houden van lokale verkiezingen (eveneens 13 procent), terwijl slechts 9 procent iets voelt voor een federatieve staat, zoals Rusland die graag ziet voor Oekraïne.

Er is veel steun voor een internationale vredesoperatie onder de VN-vlag. Daar is 60 procent voorstander van, terwijl 20 procent er op tegen is. De meeste voorstanders zijn te vinden in het westen, midden en zuiden van het land (respectievelijk 79, 69 en 56 procent), de minste in het oosten (33,5 is voorstander, 40 procent is er op tegen).

Uit de peiling blijkt dat de Oekraïners de inwoners van de bezette gebieden in grote lijnen nog altijd zien als landgenoten. Zo vindt 67 procent dat zij het recht hebben op onderwijs in heel Oekraïne en vindt 64 procent dat de overheid de binnenlandse vluchtelingen financieel moet blijven helpen. Minder steun (40 procent voor, 35 procent tegen) is er voor het opheffen van de beperkingen die nu gelden voor het verstrekken van uitkeringen en pensioenen aan inwoners van de bezette gebieden, terwijl 47 procent meent dat de controle bij de doorlaatposten op de frontlijn verscherpt dient te worden.

Bron: Ilko Koetsjeriv Democratic Initiatives Foundation

Geen opmerkingen: