zaterdag 28 juli 2018

Bartholomeus: 'Autocefale kerk blijft ultieme doel'

Aartsbisschop Bartholomeus, de geestelijk leider van de 350 miljoen orthodoxe gelovigen, kwam niet met de door Oekraïne verwachte tomos, de erkenning van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat als een onafhankelijke kerk. Wel liet hij gisteren, op de eerste dag van de viering van 1030 jaar christendom, een boodschap voorlezen door de Canadese bisschop Ilarion waarin werd uitgesproken dat een autocefale, onafhankelijke kerk ''het ultieme doel blijft''.

President Petro Porosjenko reageerde dankbaar voor deze woorden, ondanks de teleurstelling dat de tomos vooralsnog is uitgebleven. ''Voor de meeste Oekraïners is het erg belangrijk dat hun kerk niet het ondergeschoven kind is van de Russisch-orthdoxe kerk. Dat het onjuist is geweest om in de 17e eeuw de Oekraïense kerk onder de vleugels te brengen van Moskou.''

Voor zover nu bekend zijn tien orthodoxe kerkgenootschappen het eens met erkenning van het Kyivse patriarchaat als autocefale kerk en zijn alleen de Russisch-orthodoxe en de Servisch-orthodoxe kerken het er pertinent mee oneens. De synode durfde twee weken geleden de knoop niet door te hakken, ook al geldt er geen Russisch vetorecht. Pas in augustus komt de synode weer bijeen. In de afgelopen dagen is door het Moskouse patriarchaat flink druk gezet op aartsbisschop Bartholomeus om af te zien van een tomos. Er is zelfs al gedreigd met een burgeroorlog.

De viering van 1030 jaar christendom - eigenlijk: de bekering van de Kyievan Rus in Oekraïne - begon gisteren met een processie  naar de Kyiv Petsjerk Lavra, het klooster dat nu nog in handen is van het Moskouse patriarchaat maar waar het Kyivse patriarchaat aanspraak op maakt als autocefale kerk. Er deden zo'n 250.000 gelovigen mee aan de processie die zonder noemenswaardige problemen verliep, hoewel vooraf op 100.000 deelnemers was gerekend.

Bron: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: