dinsdag 31 juli 2018

Herdenkingen van in 1944 omgekomen zigeuners

Ter nagedachtenis van de Oekraïense zigeuners die in de Tweede Wereldoorlog werden omgebracht is er donderdag een herdenkingsbijeenkomst bij het Nationaal Historisch Museum in Babi Jar. 's Avonds is er echter ook een herdenkingbijeenkomst in Kyiv, georganiseerd door de internationale zigeunerorganisatie Ketane en Oekraïense belangengroepen van Roma. Deze bijeenkomst begint om zes uur in het Marinskipark in de hoofdstad.

Op 2 augustus 1944 werden 2.897 mannen, vrouwen en kinderen uit het 'zigeunerkamp' van Auschwitz naar de gaskamers gebracht. Slechts vier Roma overleefden het concentratiekamp.

De beide herdenkingen zijn in een tijd waarin in toenemende mate sprake is van geweld tegen zigeuners in Oekraïne. Ultrarechtse groepen vallen Romakampen aan, terwijl de politie weinig tot niets onderneemt om dat te voorkomen of de daders op te pakken. Vijf weken geleden werd een 24-jarige zigeuner gedood en raakten drie anderen gewond bij een aanval op een Roma-kamp aan de rand van de stad Lviv. Er wonen zo'n 250.000 Roma in Oekraïne, voor een belangrijk deel in de westelijke provincie Transkarpatië.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: