zondag 22 juli 2018

Chloorvoorraad van waterbedrijven is 'bevredigend'

Er komt nog overal water uit de kraan, ondanks de alarmerende berichten van enkele dagen geleden. Ook de 1,5 miljoen inwoners van Charkiv zitten niet zonder. Hun stad zou als eerste verstoken zijn van goed kraanwater, als gevolg van een dreigend tekort aan chloride voor de waterzuivering. Met dat tekort blijkt het mee te vallen, al houden de voorraden volgens de organisatie van waterzuiveringsbedrijven Oekrvodokanal niet over.

Eerder werd gesteld dat Charkiv als eerste gisteren zonder kraanwater zou komen te zitten, terwijl andere steden over pakweg twintig dagen door hun chloorvoorraden heen zouden zijn.

Oorzaak van het dreigende tekort aan chloride is het stil vallen van de productie bij het bedrijf Dnipro-Azot. Dit zou te maken hebben met de eis van de eigenaar, de oligarch Ihor Kolomojski, dat het bedrijf goedkoper aardgas moet krijgen om tegen de huidige prijs te blijven produceren. Toen daar niet meteen op werd gereageerd, werd Dnipro-Azot 'wegens onderhoud' drie weken stilgelegd. Inmiddels zou er een compromis zijn bereikt en wordt de productie morgen hervat.

Dnipro-Azot is het enige bedrijf in Oekraïne dat de benodigde chlorides levert. Om deze monopoliepositie te doorbreken, wordt inmiddels ook over de grens gekeken. Bedrijven in Roemenië en Hongarije blijken goedkoper te kunnen leveren dan Dnipro-Azot. Mocht het Oekraïense bedrijf ondanks beloftes toch in gebreke blijven, dan worden de benodigde chlorides mogelijk in het buitenland aangeschaft om de levering van goed kraanwater te blijven garanderen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: