maandag 16 juli 2018

Charkiv kan vanaf zaterdag zonder kraanwater zitten

De 1,4 miljoen inwoners van de stad Charkiv dreigen zaterdag zonder drinkwater te komen, omdat er dan geen chloor meer voorhanden is om het water te zuiveren. De steden Nikolajev, Krivi Roh en Zjitomir kunnen nog twee weken vooruit, maar dan dreigen het waterbedrijf daar ook in problemen te komen.
Het tekort wordt zogenaamd veroorzaakt door technisch onderhoud bij DniproAzot, het enige bedrijf in Oekraïne dat de chlorides voor het zuiveren van drinkwater levert. DniproAzot stopte twee maanden geleden al met de productie van chloor en het is onduidelijk wanneer het 'onderhoud' is afgelopen en de productie wordt hervat. Inmiddels is duidelijk dat de oligarch Ihor Kolomojski, eigenaar van DniproAzot, een lagere gasprijs voor zijn bedrijf wil hebben. Zo niet, dan wil hij alleen weer gaan produceren tegen een verkoopprijs van de chlorides die driemaal zo hoog is.

"Alle steden krijgen met het probleem te maken, het is slechts een kwestie van tijd. In sommige steden is nog voor zeventien dagen voorraad, in andere twintig'', schetste vicevoorzitter Olga Babii van de landelijke organisatie van drinkwaterbedrijven de alarmerende situatie in een interview met Radio Hromadske.

Volgens Babii gaan de drinkwaterbedrijven op zoek naar buitenlandse leveranciers als DniproAzot morgen de chloorproductie niet hervat. Door het gebrek aan chloor kunnen grote bedrijven als Coca Cola, Pepsi Cola en Carlsberg stil komen te liggen.

Bron: Ekonomitsjestaja Pravda

Geen opmerkingen: