maandag 30 juli 2018

Janoekovitsj sleept hoogste baas OM voor rechter

Viktor Janoekovitsj. Bron: Wikipedia.
Ex-president Viktor Janoekovitsj sleept procureur-generaal Joeri Loetsenko voor de rechter. De hoogste baas van het Openbaar Ministerie heeft zijn reputatie beschadigd door hem te beschuldigen van hoogverraad en het achterover drukken van miljarden aan overheidsgeld, vindt de in februari 2014 gevluchte ex-president. De klacht tegen Loetsenko wordt op 13 september behandeld door een districtsrechtbank in de hoofdstad Kyiv.

Uit de informatie hierover op de website van de rechtbank valt niet echt op te maken wat Janoekovitsj precies wil. Eerder werd al wel bekend dat het Britse advocatenkantoor Joseph Hage Aaronson namens de na zijn vlucht afgezette president een brief heeft gestuurd aan de procureur-generaal, waarin werd geëist dat die een beschuldiging aan het adres van Janoekovitsj zou herroepen. Loetsenko zei op 23 mei op een bijeenkomst van de Verenigde Naties dat Janoekovitsj en bondgenoten 40 miljard dollar aan overheidsgeld hebben gestolen.

Er loopt nog altijd een rechtszaak tegen Janoekovitsj wegens hoogverraad. De ex-president is daarbij zelf niet aanwezig, want hij woont tegenwoordig en Rusland en durft niet terug naar Oekraïne omdat zijn leven daar gevaar zou lopen. Dezelfde districtsrechtbank die Janoekovitsj' klacht tegen Loetsenko behandelt, zou juist vandaag verder gaan met de rechtszaak tegen Janoekovitsj. Inmiddels is de hoorzitting alweer verdaagd naar morgen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: