woensdag 11 juli 2018

Parlement maakt agrarische grondruil mogelijk

Het parlement heeft een wetsvoorstel aangenomen waarmee het mogelijk wordt voor pachters om onderling agrarische grond te ruilen. Ook onderverhuur en grondverbetering worden mogelijk zonder dat daarvoor de toestemming van de landeigenaar nodig is. Boeren die meer dan 75 procent van een agrarisch perceel bezitten, krijgen voorrang bij de toewijzing van grond.

Verder zijn de rechten vastgelegd van boeren die aan landwinning doen. Tenslotte is in de nieuwe wet vastgelegd dat de grond van landbouwcoöperaties die ermee stoppen in handen komt van de plaatselijke overheid.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kwam er ook een einde kwam aan de collectieve landbouw. De grond werd verdeeld onder de deelnemers aan het collectief. Het heeft geleid tot een enorme versnippering van landbouwgrond, terwijl de eigendomsrechten na al die jaren vaak onduidelijk zijn.

Met het instellen van een verkoopverbod werd vervolgens getracht te voorkomen dat rijke Oekraïners of buitenlanders zich meester konden maken van de grond. Nadeel daarvan is dat de versnippering voortduurt. Het zogenoemde moratorium loopt eind dit jaar af, maar de kans is groot dat dan weer voor verlenging wordt gekozen. Dat is jammer, want een efficiënter benutten van de landbouwgrond kan Oekraïne veel geld opleveren. Het gisteren door het parlement aangenomen wetsvoorstel is echter wel een stap in de goede richting.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: