maandag 9 juli 2018

Betogers vragen Merkel en Macron om hulp Sentsov

Foto: Pleh Bohatsjoek, Censor.net.
Zowel bij de Duitse als de Franse ambassade in Kyiv is gistermiddag een steunbetoging gehouden voor de Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov die uit protest tegen zijn gevangenschap in Rusland al 57 dagen in hongerstaking is. De betogers willen dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron helpen om Sentsov en andere Oekraïense gevangenen vrij te krijgen.

De deelnemers aan de betoging vertrokken vanaf het Onafhankelijkheidsplein naar de beide ambassades. Merkel en Macron hebben geregeld contact met de Russische president Poetin over de situatie in Oost-Oekraïne. Poetin is de enige die kan beslissen over vrijlating van Sentsov. De filmregisseur weigert zelf om gratie te vragen. Een persoonlijk verzoek van secretaris-generaal
Thorbjørn Jagland van de Raad van Europa werd onlangs weggewuifd door het Kremlin.

Sentsov is veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf wegens het beramen van een terroristische aanslag op de door Rusland geannexeerde Krim. Sentsov ontkent. De veroordeling wordt algemeen gezien als politiek gemotiveerd. De Oekraïner zit gevangen in Siberië, ineen strafkamp met de veelzeggende naam IJsbeer.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: