vrijdag 13 juli 2018

Sentsov's moeder vraagt president Poetin om gratie

De moeder van de Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov heeft een officieel verzoek aan de Russische president Vladimir Poetin gericht waarin ze om gratie voor haar zoon vraagt. Sentsov is vandaag 42 jaar geworden. Hij is bezig aan de 61e dag van zijn hongerstaking waarmee hij zijn eis dat alle Oekraïense politieke gevangenen in Rusland vrij worden gelaten.

Sentsov zit een gevangenisstraf uit van twintig jaar voor het beramen van een aanslag op de Krim. Hij ontkent daaraan schuldig te zijn. Sentsov verblijft in het strafkamp met de onheilspellende naam IJsbeer in Siberië. Amnesty Internationaal heeft vandaag aan de Russische autoriteiten gevraagd om hem daar te mogen bezoeken.

Sentsov's moeder schrijft in haar verzoek aan Poetin dat zij niet wil proberen hem te overtuigen dat haar zoon onschuldig is. ''Maar ik ken hem als een man die geweld verafschuwt en die er trots op is om films te maken. Zijn kinderen missen hem, zijn jongste zoon is autistisch. De kinderen zullen niet gelukkig opgroeien zonder hun vader.''

Het Kremlin zegt de brief van Sentsov's moeder nog niet te hebben ontvangen. Tegelijkertijd tekende Poetin's woordvoerder Dmitri Peskov aan dat er serieus naar wordt gekeken. Eerder stuurde Torbjørn Jagland, de secretaris-generaal van de Raad van Europa, een persoonlijk gratieverzoek. Dat werd door diezelfde Peskov meteen van de hand gewezen.

Bronnen: Ukrinform, 112.ua

Geen opmerkingen: