woensdag 25 juli 2018

Elke minuut gaan twee Oekraïners weg uit hun land

In drie maanden tijd hebben al meer dan 360.000 Oekraïners hun land verlaten om elders een beter bestaan op te bouwen. Volgens het platform UkrainianPeopleLeaks komt het er op neer dat elke minuut twee arbeidsmigranten de grens over gaan. ''Het gemiddelde jaarinkomen per hoofd van de bevolking ligt nu op 1.710 euro. Het zou goed zijn als dat opgetrokken wordt naar het niveau van bijvoorbeeld Roemenië, terwijl dat toch een van de armste landen van Europa is'', meent de econoom Oleh Oestenko.

Het is al langer duidelijk dat de Oekraïense bevolking in een rap tempo slinkt. Hoe hard het precies gaat, is onduidelijk. Een volkstelling in 2020 moet duidelijk maken hoeveel Oekraïners er dan nog over zijn, ook al is dat onder de huidige omstandigheden slechts een momentopname. De meest recente aanname van het aantal inwoners ligt op iets mee dan 44 miljoen, maar in de praktijk zullen het er veel minder zijn.

De VN sprak recent de verwachting uit dat bij ongewijzigde omstandigheden in 2050 de bevolking nog zo'n 18 procent is gekrompen en dat er nog maar 36 miljoen Oekraïners over zijn als gevolg van arbeidsmigratie, emigratie en vergrijzing.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: