zaterdag 28 juli 2018

'Zo'n 2 miljoen Oekraïners hebben virus hepatitis C'

Er zijn slechts 53.000 Oekraïners waarvan officieel bekend is dat ze het virus hepatitus C hebben, maar volgens minister Oelana Soeproen van Volksgezondheid moeten het er in werkelijkheid zo'n 2 miljoen zijn - 5 procent van de bevolking, ofwel 1 op de 20. ''De meesten van hen weten niet eens dat ze het hebb
en'', aldus de minister gistermiddag op een persconferentie waarop ze aankondigde dat er gratis medicatie beschikbaar komt voor wie hepatitus C heeft. Huisartsen krijgen nog dit jaar setjes waarmee ze de diagnose kunnen stellen bij risicogroepen. "Veel mensen die wel weten dat ze hepatitus C hebben, gaan nu niet naar een dokter omdat ze verwachten dat die ze toch niet kan helpen en omdat medicatie te duur voor ze is. Dat moet veranderen'', vindt Soeproen.

Dit jaar is er geld voor 6.000 patiënten beschikbaar. Volgens Soeproen zijn dat de mensen die onmiddellijk hulp nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze ook met HIV besmet zijn, omdat het om zwangere vrouwen gaat of om mensen die er al slecht aan toe zijn. De minister wil volgend jaar meer mensen in aanmerking laten komen voor behandeling.

''Tot nu toe moesten we 7.239 euro betalen voor medicijnen tegen hepatitis C, maar er zijn inmiddels kwalitatief prima medicijnen op de markt die maar 76 euro kosten.'' De minister wil niet alleen inzetten op het gratis verstrekken van medicijnen, maar ze wil ook betere voorlichting en preventie. Binnenkort komt er meer informatie over de behandeling van hepatitis C op de website van het ministerie, belooft Soeproen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: