maandag 9 juli 2018

Porosjenko: dialoog met Polen, geen politieke twist

De Oekraïense president Petro Porosjenko vindt dat de tragische gebeurtenissen uit de gezamenlijke geschiedenis met Polen niet eenzijdig politiek belicht moeten worden, zoals nu in het buurland wel het geval is. ''Wij vinden dat historici uit beide landen moeten zien uit te vinden wat er precies is voorgevallen en niet dat er om politieke redenen stellingen worden betrokken'', zei Porosjenko bij de opening van monument ter herinnering aan de Oekraïners die in 1944 werden omgebracht door 'boerenbataljons' en het Poolse leger. Het monument staat in het Poolse dorp Sahrin.

In de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog en de jaren daarna werden over en weer door Oekraïense en Poolse nationalisten veel slachtoffers gemaakt. Oekraïense nationalisten verdreven Poolse inwoners uit het grensgebied, terwijl Poolse nationalisten hetzelfde deden met de Oekraïners. Er vielen daarbij duizenden doden, mogelijk twintigduizend aan Poolse zijde en tienduizend aan Oekraïense kant.

In de afgelopen maanden zijn wrijvingen ontstaan tussen beide landen, omdat Polen in toenemende mate de schuld bij Oekraïne legt. Er werd ook een wet aangenomen die het verbiedt om Polen te verbinden aan gebeurtenissen die te maken hebben met de Duitse bezetting, zoals de concentratiekampen op Pools grondgebied en de acties van Poolse nationalisten tegen Oekraïners. Het maakt een dialoog over de recente historie onmogelijk, zo wordt in Oekraïne gevreesd.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: