dinsdag 17 juli 2018

Porosjenko: 'Acties Russische kustwacht op Zee van Azov onacceptabel'

President Petro Porosjenko heeft gisteravond in de talkshow 'Svoboda Slova' van ICTV gewaarschuwd dat de Russische kustwacht moet ophouden met het opbrengen van vrachtschepen die de Oekraïense havens van Marioepol en Berdjansk als bestemming hebben. ''We accepteren dit niet langer'', aldus de president. De Russische kustwacht had tot gisteren al 148 schepen tot stoppen gedwongen in de Straat van Kertsj.

De acties zijn volgens Porosjenko bedoeld om Marioepol in handen te krijgen, waardoor de Krim ook via een landroute vanuit Rusland te bereiken is. ''Dat is altijd al een Russische prioriteit geweest.'' Nadat in januari 2015 bij een onverhoedse beschieting van een woonwijk van de 500.000 inwoners tellende havenstad 34 burgers om het leven kwamen, werden meerdere legereenheden naar de stad gebracht.

De kans bestaat nu echter dat Rusland niet over land maar vanaf de Zee van Azov probeert om Marioepol alsnog in handen te krijgen. Porosjenko waarschuwde daar gistermorgen voor toen hij een bezoek bracht aan de internationale marine-oefening See Breeze op de Zwarte Zee nabij de havenstad Odesa. De Russische marine is steeds nadrukkelijker aanwezig op de Zee van Azov, aldus Porosjenko.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: