dinsdag 17 juli 2018

Poetin: 'Nieuwe ideeën ingebracht voor Donbas'

Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump na afloop van zijn ontmoeting in Helsinki met de Russische president Vladimir Poetin geen woord aan vuil maakte, deed Poetin dat wel. ''We spraken over Oekraïne. Er zijn enkele nieuwe ideeën ingebracht om het conflict in het zuidoosten van dit land op te lossen. We hebben afgesproken dat daarover op ambtelijk niveau verder wordt gesproken'', zei Poetin gisteravond in het tv-programma Vremja. Hij noemde het ''een positieve ontwikkeling''.

In regeringskringen in Oekraïne werd vooraf gevreesd dat Trump de Russische annexatie van de Krim als een voldongen feit zou accepteren, mogelijk in ruil voor het vertrek van de Russische soldaten uit de Donbas. Poetin maakte op de gezamenlijke persconferentie gistermiddag in elk geval duidelijk dat er over teruggave van het schiereiland aan Oekraïne niet valt te praten.

''Dat is een afgedane zaak'', aldus de Russische president. ''We hebben een referendum gehouden dat aan de internationale regels voldeed''. De Oekraïense president Petro Porosjenko constateerde gisteravond dat Trump niet is afgeweken van wat al langer de opstelling van de Amerikaanse regering is, namelijk dat de Krim van Oekraïne is. Poetin's opmerking dat het referendum van maart 2014 over aansluiting van de Krim bij Rusland volgens de internationale regels is gegaan, noemde Porosjenko ''volstrekt belachelijk''.

In een interview met Fox News waarschuwde Poetin dat Rusland ''bijzonder negatief'' zal reageren als Oekraïne of Georgië lid worden van de NAVO. ''Wij zien dat als een directe, onmiddellijke dreiging voor onze nationale veiligheid.''

Bronnen: Interfax, 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: