dinsdag 10 juli 2018

EU en Oekraïne zetten hun samenwerking voort

De Europese Unie en Oekraïne hebben in een verklaring na afloop van de 20e gezamenlijke conferentie gezegd dat zij hun samenwerking willen voortzetten en streven naar meer politieke en economische samenwerking. Oekraïne heeft bovendien beloofd door te gaan met de noodzakelijke hervormingen, vooral waar het de corruptiebestrijding betreft.

De leiders van de Europese Unie en Oekraïne deden een oproep aan Rusland om de Oekraïense politieke gevangenen in dat land vrij te laten. Verder werd nog maar eens geconstateerd dat de Europese Unie zich niet neerlegt bij de Russische annexatie van de Krim en dat de uitslag van de presidentsverkiezingen op het bezette schiereiland niet worden erkend.

Met tevredenheid constateerde Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, dat de Oekraïense economie opkrabbelt uit een diep dal en inmiddels weer de nodige dynamiek laat zien. Ook sprak Tusk zijn tevredenheid uit over de gang van zaken na afschaffing van de visumplicht, inmiddels iets meer dan een jaar geleden. Sindsdien is een half miljoen Oekraïners zonder visum naar de Europese Unie gereisd zonder dat dit problemen heeft opgeleverd.

Bronnen: Interfax, 112.ua

Geen opmerkingen: