donderdag 26 juli 2018

Moskouse patriarchaat voert de spanning flink op

Het beroemde Holenklooster in Kyiv
Aanhangers en priesters van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat proberen er nog alles aan te doen om aartsbisschop Bartholomeus van de Oosters-orthodoxe kerk er van te overtuigen dat het Kyivse patriarchaat geen autocefale (zelfstandige) kerk moet worden. Verwacht wordt dat komende zaterdag bij de viering van 1030 jaar christendom in het rijk van de Kyiv Rus bekend wordt dat de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat als zelfstandige kerk wordt erkend. Formeel valt die nu nog onder de Russisch-orthodoxe kerk.

Voor het Moskouse patriarchaat valt dat niet te verteren, zeker niet omdat het Kyivse patriarchaat dan aanspraak wil maken op een aantal kerkgebouwen en heiligdommen die nu in handen zijn van het aan de Russisch-orthodoxe kerk getrouwe Moskouse patriarchaat. Het gaat onder meer om het beroemde Holenklooster van Petsjersk Lavra in Kyiv. Gisteren het prominente parlementslid Vadim Novinski van het Oppositieblok dat hij aartsbisschop Bartholomeus heeft gewaarschuwd dat hij een burgeroorlog in Oekraïne op zijn geweten heeft als hij het plan doorzet.

Ook aartspriester Nikolaj Danilevitsj van het Moskouse patriarchaat kwam gisteren met een waarschuwing. Hij meent dat het Kyivse patriarchaat zaterdag een beeld wil scheppen dat de Oekraïners massaal achter het idee van een autocefale kerk staan. ''Er worden gratis busreizen aangeboden, terwijl hele treinwagons zijn afgehuurd waardoor een heleboel mensen naar Kyiv komen die helemaal geen band hebben met de kerk.''

De Russische propaganda werkt op volle toeren om het onheil voor de Moskou-getrouwe gelovigen af te wenden. Er wordt gewaarschuwd voor ''een godsdienstoorlog en een genocide op orthodoxe gelovigen''. Er wordt al een vergelijking getrokken met 2014 toen Rusland ingreep onder het mom dat de Russisch sprekenden in Oekraïne beschermd moesten worden. Nu zou het kunnen gaan om 'het beschermen van de orthodoxe gelovigen in Oekraïne'.

Volgens Information Resistance, een website met informatie over de Donbas van een groep (militaire) experts, worden gelovigen in de bezette gebieden in Oost-Oekraïne opgeroepen om naar Kyiv te reizen en daar zaterdag deel te nemen aan 'evenementen' van het UOC-MP om duidelijk te maken dat niet iedereen zit te wachten op een zelfstandige Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat. Er zouden bijna 200 mensen afreizen naar de hoofdstad die daarvoor elk 20.000 Rusissche roebel (271 euro) betaald krijgen, op kosten van lokale ondernemers.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: