zondag 15 juli 2018

Boze autobezitters krijgen toch een beetje hun zin

Een auto invoeren blijft een kostbare aangelegenheid.
Het was op het nippertje, maar de demonstrerende bezitters van auto's met een buitenlands kenteken hebben hun zin gekregen van het parlement. De door hen gewenste verlaging van de invoerrechten voor gebruikte auto's uit het buitenland werd door het parlement aangenomen, als laatste daad voor het zomerreces. Het verkeer in het centrum van Kyiv was dagenlang ontregeld door honderden demonstrerende autobezitters.

Er rijden nu veel auto's rond met een buitenlands kenteken, omdat de eigenaren de hoge invoerrechten niet kunnen of willen betalen. De door het parlement aangenomen verlaging brengt de invoerrechten op 2.500 tot 3.000 euro, afhankelijk van de motorinhoud. Nog altijd een fors bedrag voor veel Oekraïners. Ook wordt het verbod op het invoeren van minder milieuvriendelijke auto's opgeheven.

Tegelijkertijd komen er forse boetes die oplopen tot honderden euro's voor autobezitters die te lang doorrijden met een buitenlands kenteken en krijgt de politie het recht om bij controles in de database van de douane te kijken of iemand ten onrechte met een buitenlands kenteken rondrijdt.

Bronnen: 112.ua, Censor.net

Geen opmerkingen: