donderdag 12 juli 2018

'Fataal mortierongeluk Rivne door menselijke fout'

Het ongeluk met de mortier op het oefenterrein van het leger in de provincie Rivne is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door onvoorzichtigheid. De mortier zou dubbel geladen zijn. Van een technisch mankement is in ieder geval niets gebleken, aldus onderminister Ihor Pavlovski van Defensie bij een briefing van de parlementscommissie voor Nationale Veiligheid en Defensie.

''Er is bij het onderzoek door wapenexperts eerst een enkele granaat geplaatst en dat ging goed. Vervolgens is de mortier dubbel geladen en ontstond een zelfde explosie als afgelopen vrijdag'', legde Pavlovski. Bij die explosie werden vier soldaten gedood en liepen acht soldaten ernstige verwondingen op.

Het is inmiddels ook duidelijk geworden dat in de afgelopen vier jaar twaalf ongelukken zijn gebeurd met mortieren tijdens legeroefeningen. Ihor Tsjepkov, hoofd Onderzoek en Ontwikkeling van het ministerie van Defensie, voegde daar aan toe dat in acht gevallen sprake was van Molot-mortieren, hetzelfde type als vrijdag ontplofte. Drie van deze Molots explodeerden omdat ze dubbel geladen waren.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: