donderdag 19 juli 2018

Militair analist: 'Rusland kan via land en vanaf zee Marioepol aanvallen'

Militair analist Oleksandr Kovalenko van Information Resistance meent dat Rusland bij een mogelijke aanval op de strategisch gelegen havenstad Marioepol gebruik moet maken van een grote legermacht, maar dat zo'n aanval ook gepaard gaat met een landing van troepen vanaf de Zee van Azov en met luchtaanvallen.

''De separatisten hebben er de middelen niet voor, dus moet Rusland reguliere strijdkrachten inzetten'', legt Kovalenko uit in een interview met de nieuwssite Apostrophe. Hij verwacht niet dat Rusland zomaar aan een aanval begint. ''Het is vooral een kwestie van afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt.''

Na de onverwachte raketaanval op Marioepol in januari 2015, waarbij 34 burgers om het leven kwamen, is het Oekraïense leger daar flink versterkt. ''Daarom zal Rusland een grote troepenmacht moeten inzetten'', aldus Kovalenko. Een hybride oorlog, zoals eerder op de Krim en in de Donbas, met soldaten zonder emblemen en militaire voertuigen zonder kentekenplaten, zit er volgens hem niet in.

De Isrealische militair instructeur Tzvi Arieli geeft tegenover Apostrophe te kennen dat hij geen al te hoge pet op heeft van de versterkingen die het Oekraïense leger heeft aangebracht rond Marioepol. Een nadere toelichting wil hij niet geven. ''Dat is niet verstandig in de media.'' Een scenario met een grote aanval over land en vanaf de Zee van Azov, zoals door Kovalenko geschetst, acht hij evenwel technisch mogelijk.

De pro-Russische rebellen proberen al vier jaar lang om een route vanuit Rusland over land naar de Krim te realiseren. Daartoe is het noodzakelijk om Marioepol te veroveren. Om die reden worden dagelijks aanvallen uitgevoerd op legerposities oostelijk van de havenstad. De aanwezigheid van de Russische marine is de laatste tijd fors uitgebreid. Er zou zich nu een veertigtal marineschapen op de Zee van Azov bevinden.

De Russische kustwacht is ook steeds hinderlijker aanwezig. Inmiddels zijn al 150 vrachtschepen opgebracht voor een grondige doorzoeking die als vertrekpunt of bestemming de havensteden Marioepol of Berdjansk hadden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: