donderdag 12 juli 2018

'Ook Hengelo's bedrijf hielp bij bouwen Krimbrug'

Justitie onderzoekt nog een Nederlands bedrijf voor betrokkenheid bij de bouw van de omstreden brug van Rusland naar de Krim. Het bedrijf Enerpac Heavylifting uit Hengelo zou voor miljoenen aan materiaal hebben geleverd aan Rusland. De rol van meerdere Nederlandse bedrijven wordt onderzocht. Dat schrijft de Gelderlander vandaag.

De directeur van het bedrijf is inmiddels ontslagen en als verdachte aangemerkt. Het bedrijf uit Hengelo leverde de liftmachines waarmee de brug werd geplaatst. Daarmee zijn mogelijk de regels van de Europese Unie overtreden. Het Hof van Justitie van de EU noemt de bouw van de brug van Rusland naar de Krim een inbreuk op de territoriale integriteit van Oekraïne.

Enerpac is onderdeel van de Amerikaanse multinational Actuant. In een reactie aan de Gelderlander stelt het bedrijf dat het zichzelf heeft gemeld bij de Nederlandse justitie. Volgens Actuant hebben ze apparatuur geleverd aan een Russisch bedrijf, maar was het niet op de hoogte dat de materialen zouden worden gebruikt voor de Krimbrug.

De krant onderzoekt de zaak al langer. In mei kwam aan het licht dat het Openbaar Ministerie (OM) de betrokkenheid van zeven Nederlandse bedrijven bij de bouw onderzoekt. Vorige week stelde de Gelderlander dat AkzoNobel en Mammoet door de Oekraïense justitie worden onderzocht voor hun betrokkenheid bij de bouw.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: