woensdag 25 juli 2018

Vijftig bekende Oekraïners vragen Sentsov om te stoppen met zijn hongerstaking

Filmregisseur Oleh Sentsov.
Vijftig bekende Oekraïners doen in een open brief een beroep op de in Rusland gevangen zittende filmregisseur Oleh Sentsov om te stoppen met zijn hongerstaking. Sentsov is er na ruim twee maanden hongerstaking slecht aan toe en de ondertekenaars van de brief zijn bang dat hij binnenkort sterft.

Onder de ondertekenaars zijn schrijver Andri Koerkov en Serhi Zhadan, dichter Joeri Androechovitsj, schilder Oleksandr Roitboerd en cultuurwetenschapper Taras Wozniak. Zij schrijven dat ze lang geaarzeld hebben of ze hem zouden vragen te stoppen met zijn hongerstaking. 'We denken aan je en staan achter je eis dat alle politieke gevangenen worden vrijgelaten. Maar we vrezen ook dat dit je leven kan kosten.'

Sentsov werd drie jaar geleden opgepakt op de door Rusland geannexeerde Krim. Hij is intussen tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij een terroristische aanslag aan het voorbereiden was. De Oekraïense filmregisseur ging op 14 mei in hongerstaking in een strafkamp in Siberië met de veelzeggende naam IJsbeer.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: