vrijdag 27 juli 2018

'Nog geen besluit over Kyivse patriarchaat genomen'

Oekraïne hoeft voorlopig niet te rekenen op een autocefale, van Rusland onafhankelijke Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat. Dat hebben bronnen uit kerkelijke kringen aan tv-zender 112 gezegd. Tien orthodoxe kerkgenootschappen zijn er weliswaar voor, maar die in Rusland en Servië zijn tegen. Zodoende ligt het niet meer voor de hand dat het Kyivse patriarchaat morgen bij de viering van 1030 jaar christendom een Tomos - verklaring van zelfstandigheid - krijgt uitgereikt.

Al in de jaren '90 kwam de idee op van een eigen, autocefale Oekraïens-orthodoxe kerk. Half maart was het opnieuw onderwerp van gesprek bij een overleg dat president Petro Porosjenko had met de fractievoorzitters in het parlement. Porosjenko kondigde daar aan dat hij nu eens wilde doorpakken. Hij ging vervolgens op bezoek bij aartsbisschop Bartholomeus, geestelijk leider van de ongeveer 300 miljoen orthodoxe gelovigen, en legde hem het officiële verzoek voor dat ook was ondertekend door 268 (van de 450) parlementsleden.

Terwijl in Oekraïne verwachtingsvol naar morgen wordt uitgekeken als de dag waarop het Kyivse patriarchaat formeel geen deel meer uitmaakt van de Russisch-orthodoxe kerk, heeft tv-zender 112 van ingewijden vernomen dat hiervan (nog) geen sprake kan zijn. De orthodoxe synode heeft de knoop namelijk nog steeds niet doorgehakt. Hoewel een meerderheid kan besluiten het Kyivse patriarchaat autocefaal kan verklaren, weegt de Russische stem kennelijk zwaar bij de synodeleden.

Twee weken geleden kwam de synode bijeen zonder een besluit te nemen, in augustus is pas de volgende vergadering. ''En dan zullen ze besluiten om het naar september door te schuiven'', meent Mikola Danilivitsj van het Moskouse patriarchaat. Dit patriarchaat dat zich ook Oekraïens-orthodox noemt maar wel onder de Russische kerk wil vallen, is er uiteraard fel op tegen dat het Kyivse patriarchaat de autocefale status krijgt.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: