woensdag 11 juli 2018

Voetbalbond Oekraïne wil FIFA-boete betalen

De Oekraïense voetbalbond FFU wil de boete van 13.209 euro betalen die de FIFA aan de Kroatische voetbalbond heeft opgelegd nadat assistent-coach Ognjen Vukojevic en voetballer Domagoj Vida de WK-overwinning van het Kroatische team op Rusland hadden opgedragen aan Oekraïne. Vooral de woorden 'Slava Ukraini' (Leve Oekraïne) in hun videofilmpje zetten kwaad bloed in Rusland dat de FIFA vroeg om de twee te straffen.

Vukojevic werd vervolgens ontslagen door de Kroatische bond. Vida mag vanavond wel spelen in de halve finale tegen Engeland nadat hij zijn excuses heeft aangeboden. De FFU overweegt om Vukojevic een baan aan te bieden. Zowel hij als Vida hebben bij Dinamo Kyiv gevoetbald.

Zo'n 150.000 boze Oekraïners hebben op de Facebookpagina van de FIFA massaal 'Slava Ukraini' geschreven. Ook werd de FIFA met slechts één stem gewaardeerd, wat voor een extreem lage rating van de internationale voetbalorganisatie zorgt. De massale toestroom leidde tot overbelasting. De FIFA heeft de reactiemogelijkheid van de pagina verwijderd. Dat blijkt ook het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom te hebben gedaan toen Oekraïners in groten getale 'Slava Ukraini' op de reactiepagina achter lieten.

Bronnen: RFE/RL, Unian

Geen opmerkingen: