maandag 30 juli 2018

Nog maar 45 procent wil lidmaatschap NAVO

Het enthousiasme van de Oekraïners voor toetreding van hun land tot de NAVO neemt alsmaar verder af. Zozeer zelfs dat er niet eens meer een meerderheid voor is, mocht het tot een referendum komen over deze kwestie, zoals president Petro Porosjenko steeds heeft gezegd. Drie jaar geleden was 64 procent nog voorstander, uit een peiling van het onderzoeksbureau Rating blijkt nu dat nog maar 45 procent dat is.

Eén op de drie deelnemers aan de peiling is er pertinent op tegen dat Oekraïne deel gaat uitmaken van het militaire bondgenootschap, terwijl één op de tien bij een referendum niet de moeite neemt om te gaan stemmen. Eveneens één op de tien zegt voor- noch tegenstander te zijn. In het westen van het land is de meeste animo voor het NAVO-lidmaatschap, in het oosten en zuiden het minste. Ook opleiding en inkomen spelen een rol. Wie beter is opgeleid en meer verdient, ziet meer in het NAVO-lidmaatschap.

De kans dat Oekraïne in de komende jaren een volwaardig lid van de NAVO wordt, is overigens te verwaarlozen. De huidige lidstaten zijn er huiverig voor om een land toe te laten dat in oorlog is met Rusland. Hun opstelling zal zeker invloed hebben gehad op de uitkomst van de peiling.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: