dinsdag 31 juli 2018

Video: speelfilm 'Brama' over slachtoffers Tsjernobil

De film 'Brama' is nu te zien in de Oekraïense bioscopen. 'Regisseur Volodimir Tichi heeft een film gemaakt die zich goeddeels afspeelt in het verboden gebied rond de in 1986 ontplofte kerncentrale van Tsjernobil. Hoofdpersoon is Baba Prisja, een excentrieke bejaarde vrouw die onbekende kruiden rookt, radioactieve paddenstoelen en vlees eet. Ook zegt ze informatie via haar radio te krijgen, ook al zitten er niet eens batterijen in. Ze vervloekt mensen en verhaalt over buitenaardse wezens in het parlement en vreemde figuren in het bos.

Haar dochter Slava helpt haar. Na de brand en de explosie van de kerncentrale vertrok zij met haar gezin naar de Krim. Daar werden ze als slachtoffers van Tsjernobil met de nek aangekeken. Zoon Vovtsjik had het helemaal zwaar te verduren, want de andere kinderen wilden graag in zijn hoofd kijken hoe zijn hersenen er door de radioactieve straling uit zouden zien. Vovtsjik is er mentaal ziek van geworden.

Daarop besluit het gezin terug te gaan naar Baba Prisja. Slava's echtgenoot houdt het er al snel voor gezien, zodat Slava en Vovtsjik het moeten zien te rooien met de excentrieke grootmoeder. Die was geen doetje - zij beweert dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog in haar eentje twaalf SS'ers heeft neergestoken. Onder de huidige omstandigheden, levend in afzondering, gaat het om een stelletje losers die moeten zien te overleven.

Bronnen: 112.ua, YouTube

Geen opmerkingen: