woensdag 18 juli 2018

Video: leider C14 gestraft voor aanval op Roma

Een aanvoerder van de extreem-rechtse groepering C14 heeft van een rechtbank twee maanden huisarrest gekregen voor de aanval op een zigeunerkamp in het natuurreservaat Lisa Hora bij de hoofdstad Kyiv in de nacht van 20 op 21 april. Het is een kentering in deze zaak, waarbij niet alleen Roma werden mishandeld maar ook brand werd gesticht. De politie deed het af met de mededeling dat geen sprake was van brandstichting - de zigeuners zouden zelf hun afval hebben verbrand.

Serhi Mazoer, een prominent lid van C14, schepte later op over de aanval op zijn Facebookpagina. Hij plaatste er een foto bij waarop duidelijk het embleem van C14 te zien was op een jasje van één van de aanvallers. Politiechef Andri Krishtsjenko bleef vervolgens in een interview met tv-zender 112 volhouden dat de Roma zelf hun afval in brand hadden gestoken en dat er van een aanval geen sprake was.

Politie en justitie gingen pas tot actie over toen op 25 april een 41 seconden durende video werd gepubliceerd op YouTube, waarin overduidelijk te zien is hoe bange zigeuners worden aangevallen en op de vlucht slaan. Aanhangers van C14 gooien met stenen en zouden ook traangas hebben gebruikt.

Bronnen: RFE/RL, YouTube

Geen opmerkingen: