dinsdag 10 juli 2018

Timosjenko: Krim niet loskoppelen van de Donbas

Joelia Timosjenko.
Het is volgens Joelia Timosjenko onjuist om de Russische annexatie van de Krim en de Russische bemoeienis met het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne los van elkaar te zien, hoewel het een oplossing voor de Donbas wel zou vergemakkelijken. De leider van de Moederlandpartij, die zich onlangs kandidaat stelde voor de presidentsverkiezingen in maart, zei gisteravond in het televisieprogramma 'Vrijheid van Meningsuiting' van ICTV ook dat zij opnieuw wil gaan praten met de landen die in 1994 het Verdrag van Boedapest mee hebben ondertekend.

Destijds beloofden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Rusland, en in iets voorzichtiger bewoordingen ook Frankrijk en China, dat zij Oekraïne zouden beschermen als dit land zou worden aangevallen. In ruil daarvoor gaf Oekraïne z'n kernwapens op. Omdat Oekraïne vertrouwde op die belofte werd het land in twintig jaar tijd ''systematisch ontwapend'' en heeft het grote inspanningen gekost om het leger in de afgelopen vier jaar weer op de been te helpen.

In ieder geval van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië verwacht Timosjenko nu hulp om de Russische agressie tegen te gaan.

''Ik heb gezien hoe ook de internationale gemeenschap ons ertoe heeft gebracht om onze kernwapens af te staan en onze militaire kracht te vernietigen. Toen ons land niet meer in staat was om zichzelf te verdedigen, begon Rusland een oorlog. Nu hebben we een sterk, modern leger hard nodig, we moeten een oplossing zien te vinden voor deze agressie jegens ons land'', aldus Timosjenko.

Ze liet ook blijken dat ze van de onderhandelingen in Minsk en in het Normandische format van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne weinig meer verwacht. ''We werken onszelf er steeds dieper in, het geweld blijft maar doorgaan.'' Timosjenko pleitte voor nog zwaardere sancties tegen Rusland, omdat in haar ogen alleen onder druk een akkoord kan worden bereikt waardoor het buurland zich terugtrekt uit de bezette gebieden.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: