vrijdag 20 juli 2018

'Geen sprake van referendum onder regie van FSB'

Er is geen sprake van dat Oekraïne akkoord gaat met een referendum in de bezette gebieden in de Donbas. Irina Herasjtsjenko, één van de Oekraïense onderhandelaars in Minsk, reageert volstrekt afwijzend op het voorstel dat de Russische president Vladimir Poetin maandag in Helsinki deed aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. De gang van zaken op de Krim vier jaar geleden zegt volgens haar genoeg.

''We gaan geen referendum houden terwijl de kiezers onder schot worden gehouden, dat er in Donetsk en Loehansk Russische tanks bij de scholen om de mensen te intimideren en de Russische geheime dienst FSB de regie in handen heeft. Er komt geen referendum in de gebieden waarvan de inwoners nu al vier jaar gehersenspoeld zijn door de Russische propaganda die onze regering stelselmatig betitelt als 'fascisten en junta', en waar de marionetten van het Kremlin de dienst uitmaken'', is Herasjtsjenko erg stellig.

Herasjtsjenko wijst er ook op dat in de Minsk-akkoorden van september 2014 en februari 2015 geen sprake is van een referendum. Wel van lokale verkiezingen in de bezette gebieden, maar dan alleen als eerst alle vreemde - volgens Rusland niet aanwezige - troepen weg zijn uit Oost-Oekraïne. ''Als Poetin dan zo graag een referendum wil houden, dan kan hij dat het beste in eigen land doen. Over de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, bijvoorbeeld'', aldus Herasjtsjenko, met een verwijzing naar het tumult dat in het buurland daarover is uitgebroken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: