zaterdag 21 juli 2018

Video: Rusland wil ook Zee van Azov annexeren

Brian Withmore, een voormalig politiek analist van Radio Free Europe/Radio Liberty geeft zijn visie op Vladimir Poetins uitlating over het referendum op de Krim en de Russische poging om ook de Zee van Azov in te pikken:

"Je kunt het zorgeloos noemen, onvoorzichtig of een verspreking. Maar hoe je het ook noemt, Vladimir Poetin werd er op betrapt dat hij de waarheid sprak tijdens de persconferentie met de Amerikaanse president Donald Trump in Helsinki. Terwijl hij de Russische annexatie van de Krim verdedigde, zei Poetin: ''Wij hebben een referendum gehouden.'' Maar wie is wij? Poetin heeft het altijd gehad over de bevolking van de Krim die voor Rusland koos. Uit de Russische transcriptie van de persconferentie is het woord 'wij' intussen verdwenen, maar we hebben de videobeelden nog.

Intussen probeert Rusland zich ook de Zee van Azov toe te eigenen. Rusland heeft al meer dan 140 schepen tot stoppen gedwongen, en dat in internationale wateren. Al meer dan een jaar probeert Rusland de toegang tot de Straat van Kertsj en de Zee van Azov te beperken, met name richting de Oekraïense havensteden Marioepol en Berdjansk. Alleen de Russische marine mag er ongehinderd langs. Oekraïne zegt nu dat het marineschepen met de vrachtschepen mee wil sturen. Hou dit in de gaten, want het kan nog heel belangrijk gaan worden.''

Bronnen: RFE/RL, YouTube

Geen opmerkingen: