dinsdag 17 juli 2018

Europese houtzagerijen verwoesten de Karpaten

Grote Europese houtzagerijen verwoesten in een hoog tempo de bossen van de Oekraïense Karpaten. Corruptie speelt daarbij een belangrijke rol, aldus de milieuorganisatie Earthsight in een pas verschenen rapport. Daaruit blijkt dat 70 procent van de Oekraïense houtexport naar de Europese Unie gaat, terwijl zeker 40 procent illegaal. De meeste bomen worden geveld in opdracht van de wat in Nederland Staatsbosbeheer heet. De verkoop gaat soms direct en soms via tussenpersonen. Er is naar schatting 1,4 miljard euro mee gemoeid.

In het rapport waaraan Earthsight twee jaar werkte, worden grote houtverwerkingsbedrijven genoemd als Egger, Schweighofer en Swiss-Krono. Schweighofer kwam in 2015 in opspraak toen het bedrijf door Earthsight werd beschuldigd van het illegaal kappen van bossen in Roemenië. Het bedrijf beloofde destijds dat het zich zou houden aan de lokale wetgeving.

De Europese Unie verplicht bedrijven uit de lidstaten ook om zich aan de wet te houden in de landen waarmee ze zaken doen. Volgens Earthsight hebben de grote bedrijven die betrokken zijn bij de illegale houtkap in de Karpaten flink gelobbyd om het Oekraïense verbod op de export van gekapte bomen van tafel te krijgen. Vanuit Brussel werd zelfs gedreigd om een lening van 600 miljoen euro niet te verstrekken als het exportverbod gehandhaafd werd. Het verbod werd in 2015 ingesteld om illegale houtkap tegen te gaan en de eigen houtzagerijen te beschermen.


De illegale houtkap vormt niet alleen een bedreiging voor de flora en fauna van de Karpaten, maar er wordt ook nog eens flink geknoeid met de FSC-certificering. Meer dan 90 procent van het hout dat uit de Karpaten komt, heeft een certificaat van de Forest Stewardship Council (FSC), wat inhoudt dat de bomen legaal gekapt zijn en dat dit niet ten koste gaat van de natuur.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: