donderdag 5 juli 2018

Premier wil met IMF tot compromis gasprijs komen

Premier Volodimir Hrojsman.
Premier Volodimir Hrojsman heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een compromisvoorstel voorgelegd om te voorkomen dat de aardgasprijs voor de consument met 30 tot 60 procent omhoog gaat. Het IMF eist namelijk dat Oekraïne een marktconforme prijs hanteert in ruil voor een volgende miljardenlening, maar het kabinet heeft dat tot nu toe geweigerd omdat veel huishoudens door eerdere prijsverhogingen al in financiële problemen zijn gekomen en ze een nieuwe, forse prijsverhoging niet kunnen dragen.

Een bron dichtbij het kabinet onthult dat premier Hrojsman het compromis aan het IMF heeft gepresenteerd op een internationale conferentie over de Oekraïense hervormingen in Kopenhagen. Het zou gaan om liberalisering (vrijlaten) van de gasmarkt, het beperken van overheidssubsidies en het geven van een korting aan kleinverbruikers. Het kabinet wacht nu de reactie van het IMF af op dit voorstel.

Al een jaar wordt onderhandeld over de gasprijs en alles wat daarmee samenhangt. In de tussenliggende tijd zijn minstens acht voorstellen door het kabinet aangedragen. Het zou onder meer gaan om het gelijktrekken van de gasprijs voor huishoudens en het bedrijfsleven, maar ook om een lagere prijs voor kleinverbruikers.
 
Als het nu door de premier aangedragen compromis wordt geaccepteerd door het IMF, dan kan Oekraïne dit jaar nog rekenen op een nieuwe miljardenlening. Dat is van groot belang omdat Oekraïne voor het einde van dit jaar nog een aantal grote leningen moet aflossen en rente betalen over andere leningen.
 
Bron: Interfax

Geen opmerkingen: