donderdag 5 juli 2018

Er komen soepeler regels voor buitenlandse valuta

Het wordt een stuk eenvoudiger voor de Oekraïners om bijvoorbeeld euro's en dollars aan te schaffen in het buitenland en het geld vervolgens over te maken naar een bankrekening in eigen land. Ook kunnen buitenlanders en buitenlandse bedrijven binnenkort een bankrekening in Oekraïne openen en valutatransacties doen.

Dat komt door een nieuwe wet die president Petro Porosjenko gistermiddag heeft geaccordeerd. Hij deed dat op een bijeenkomst met ondernemers in Kyiv. Het parlement nam de wet onlangs aan. De wet vervangt een uit 1993 daterend decreet waarin strenge regels zijn vastgesteld voor het handelen in buitenlandse valuta. Er stonden strenge straffen op overtreding van die regels.

De nieuwe wet mag dan een stuk soepeler zijn, maar er zit volgens Maria Repko, adjunct-directeur van het Centrum voor Economische Strategie, nog wel een flinke adder onder het gras. Het is aan de Nationale Bank om nieuwe regels te stellen op basis van de nieuwe wet. Repko verwacht dat de Nationale Bank nog wel op de rem gaat trappen. In hoeverre haar verwachting uit komt, moet in de komende zes maanden blijken. Het is namelijk de termijn waarbinnen die regels van kracht dienen te worden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: