donderdag 5 juli 2018

Nederland beklaagt zich bij Oekraïne over afluisteren

Nederland heeft zich bij Oekraïne beklaagd over het bespioneren en afluisteren van Nederlandse medewerkers van politie en Openbaar Ministerie in de nasleep van MH17. Den Haag deed dit na de onthulling van RTL Nieuws, eind juni, dat geheime diensten van Oekraïne zich net als Rusland schuldig maakten aan het op grote schaal bespioneren van politie, militairen, diplomaten en OM-personeel.

Dit melden de ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in antwoord op vragen van de PVV-Kamerleden Geert Wilders en Raymond de Roon. Beide ministers willen niet zeggen wanneer de spionage is ontdekt en tot wanneer die is doorgegaan: "Hierover kan het kabinet in het openbaar geen uitspraken doen. In het algemeen geldt dat het gevaar van spionage reëel is."

Kiev is ''direct na de publicatie van RTL Nieuws'' aangesproken op de spionagepraktijken na het neerhalen van vlucht MH17, bijna vier jaar geleden. Blok en Grapperhaus zeggen dat er vanaf het begin "zeer constructief" is samengewerkt met Oekraïne. Volgens hen zijn er geen aanwijzingen dat als gevolg van de spionage 'de gegevens in het MH17-onderzoek niet als betrouwbaar kunnen worden beschouwd'.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: