donderdag 16 november 2023

'Russen gaan veel verliezen bij aanval Avdiivka'

De Britse militaire inlichtingendiensten voorspellen dat de Russische troepen grote verliezen gaan krijgen als ze besluiten om de cokesfabriek aan de noordrand van het stadje Avdiivka aan te vallen. De Russen hebben recentelijk wel wat terreinwinst geboekt bij hun pogingen om Avdiivka te omsingelen, maar ze zullen op enig moment een directe aanval gaan doen. 

De cokesfabriek is strategisch van groot belang, omdat van daaruit de belangrijkste weg naar Avdiivka gecontroleerd wordt. Als de Russen kans zien om het fabrieksterrein in handen te krijgen, dan wordt het bijzonder moeilijk voor het Oekraïense leger om de troepen (en achtergebleven inwoners) in Avdiivka te bevoorraden.

'Maar', stellen de Britse inlichtingendiensten, 'de cokesfabriek biedt Oekraïne een goede verdedigingspositie en de Russische troepen zullen veel manschappen verliezen als ze de fabriek aanvallen.' Een eerdere poging van de Russen op 4 november leidde tot het verlies van ongeveer 200 pantserwagens. 

Het veroveren van Avdiivka is voor Rusland van groot politiek belang, omdat het vlakbij de stad Donetsk ligt die al sinds 2014 in Russische handen is.

Volgens generaal Oleksandr Tarnavski hebben de Russen gisteren meer dan 550 soldaten en drie tanks verloren in het oosten van het land. 

Bronnen: Oekrajinska Pravda en Ukrinform,  infographic: ISW

    Geen opmerkingen: