maandag 27 november 2023

Hevige sneeuwstorm teistert delen van Oekraïne

Een hevige sneeuwstorm teistert Oekraïne sinds gisteren. Veertien snelwegen zijn afgesloten en meer dan 2.000 dorpen zitten zonder elektriciteit. In de provincie Odesa zijn er vooral problemen in het noorden en zuiden, waar de sneeuw tot anderhalve meter hoog opwaait. Hulpdiensten hebben de handen vol. Bij het dorp Oedobne werden 42 inzittenden geëvacueerd uit bussen, waaronder ook tien kinderen. Op de snelweg Izmail-Reni haalden reddingswerkers met  een sneeuwscooter zes mensen uit hun ingesneeuwde auto's.

Al zeker 500 wagens moesten worden weggesleept, waaronder veertien bussen en ook twaalf wagens van de hulpdiensten. Er werd hulp verleend aan 1.624 personen, waaronder 93 kinderen. Zes mensen moesten zich onder doktersbehandeling stellen vanwege bevriezingsverschijnselen.

In de provincie Mikolajiv is op tien doorgaande wegen geen verkeer meer mogelijk, omdat de sneeuw hier tot twee meter hoog is opgewaaid. Hier moesten 75 auto's worden weggesleept. Ook in de provincie Tsjerkasi zijn problemen, in het bijzonder bij het stadje Kamjanka. Veertig vrachtwagens konden niet verder. In de provincie Kirovohrad ontstond een lange file bij Velika Viska. Hier staan nu 30 vrachtwagens aan de kant van de weg. Hulpdiensten sleepten 164 wagens weg met in totaal 29e inzittenden. In heel Oekraïne hebben 1.370 vrachtwagens een tijdelijke parkeerplek gevonden. 

De Russische bezetters hebben op de Krim de noodtoestand uitgeroepen vanwege de sneeuwstorm. De door de Russen aangestelde gouverneur spreekt hier van 'een ware Armageddon'. Een half miljoen inwoners van het schiereiland zitten zonder 
elektriciteit.

Bronnen: Interfax, Oekrajinska Pravda, foto: ministerie van Binnenlandse Zaken op Telegram

Geen opmerkingen: