vrijdag 10 november 2023

Orban: 'Even ver van EU als Makó van Jeruzalem'

De Hongaarse premier Viktor Orban vindt dat de Europese Unie niet met Oekraïne moet gaan onderhandelen over toetreding. Oekraïne is er niet klaar voor, aldus de pro-Russische premier. 'Op geen enkele manier. Oekraïne is zo ver verwijderd van het lidmaatschap van de EU als Makó verwijderd is van Jeruzalem.' Makó ligt overigens in het zuidwesten van Hongarije.

Orban voegde er in een radio-interview aan toe dat het blokkeren van een Europees steunpakket van 50 miljard euro door Hongarije niets te maken heeft met de onderhandelingen over toetreding tot de EU waarover halverwege volgende maand in Brussel een besluit wordt genomen. Daarvoor is de instemming nodig van alle 27 lidstaten.

Ook vindt Orban dat besluiten over Oekraïne niet gelinkt mogen worden aan de Europese subsidies waar de noodlijdende Hongaarse economie om zit te springen. In het eerste kwartaal had Hongarije met 25 procent de hoogste inflatie in Europa.

Ook Rusland probeert zand tussen de wielen te strooien. Het Kremlin gelooft niet dat de beloften van de Europese Unie om Oekraïne toe te laten tot de unie 'reëel' zijn. Dat zegt woordvoerder Dmitri Peskov. 'Hoogstwaarschijnlijk hebben we het over een wortel die ze voorhouden', aldus Peskov. Daarmee doelde hij erop dat de EU Oekraïne aan het lijntje houdt met beloften waarvan de vervulling steeds zou worden uitgesteld.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, NOS, foto: regeringswebsite Hongarije

1 opmerking:

Henri zei

De grootste profiteur in Europa verwijt Oekraine dat ze er niet klaar voor zijn!! Alleen om het feit dat ze bang zijn zelf minder steun te krijgen. Dit is puur egoïstisch gedrag. Het gedrag jonge school kinderen is nog beter dan dit gebazel.