zondag 19 november 2023

Bijna 20.000 Oekraïense mannen illegaal weg

Er zijn volgens de BBC al bijna 20.000 Oekraïense mannen naar het buitenland gevlucht om aan de dienstplicht te ontkomen. De Britse omroep zegt zich te baseren op cijfers over illegale grensoverschrijding die zijn opgevraagd bij de buurlanden Roemenië, Moldavië, Polen, Hongarije en Slowakije. 

Vanaf het begin van de Russische invasie tot eind augustus zouden 19.740 mannen illegaal de grens over zijn gegaan. Nog eens 21.113 mannen werden opgepakt door de Oekraïense grensbewaking terwijl ze probeerden lopend of over water het land te verlaten. 

Ook zouden 6.800 mannen zijn opgepakt omdat ze in het bezit waren van vervalste papieren waarmee ze bijvoorbeeld wegens ernstige ziekte probeerden onder dienen in het leger uit te komen. De Oekraïense grensbewaking heeft tot nu toe bijna 43.000 mannen aan de grens geweigerd door te laten. Mannen tussen de 16 en 60 jaar mogen sinds het uitroepen van de staat van beleg, de militaire noodtoestand, het land niet verlaten. Uitzondering zijn de mannen die kampen met een ernstige ziekte of gebrek, waardoor ze toch niet worden opgeroepen om dienst te doen in het leger.

Fedir Venislavski, de vertegenwoordiger van president Volodimir Zelenski in het parlement, erkent het probleem. Maar, zegt hij, 'ik ben ervan overtuigd dat de meeste Oekraïense mannen bereid zijn om hun land te verdedigen - tussen de 90 en 95 procent.' 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: