zaterdag 18 november 2023

Rusland brandmerkt Derk Sauer's Moscow Times

De Russische autoriteiten hebben de online krant The Moscow Times bestempeld als 'buitenlandse agent'. Dat meldt het onafhankelijke nieuwsmedium op zijn website. Ook een aantal journalisten en activisten die niet verbonden zijn aan The Moscow Times zijn aan de ‘zwarte lijst’ van het Russische ministerie van Justitie toegevoegd.

Met de maatregel komt opnieuw een onafhankelijke krant uit Rusland onder grote druk te staan. Wie in Rusland als buitenlands agent wordt aangemerkt, moet onder iedere publicatie, online of offline, een melding plaatsen dat het afkomstig is van een 'buitenlands medium', op straffe van een boete of een gevangenisstraf tot vijf jaar. Adverteerders worden daarna vaak huiverig om advertentieruimte in te kopen bij de getroffen media, waardoor de inkomsten van die media-organisaties in gevaa
r komen. Volgens critici gebruikt het Kremlin de lijst om kritische stemmen de mond te snoeren. 

De afgelopen jaren werden al vele onafhankelijke media in Rusland op de lijst van buitenlandse agenten gezet. In juli 2021 werd online krant The Insider aangemerkt als buitenlands agent, waarmee volgens uitgever Derk Sauer het aantal onafhankelijke onderzoeksplatformen in Rusland de facto naar nul was teruggebracht. 

Sauer is tevens oprichter van The Moscow Times. De stichting achter The Moscow Times werd in mei 2021 ook al op de zwarte lijst geplaatst. De maatregel tegen de online krant nu geldt voor zowel de Russisch- als Engelstalige versie van zijn website, alsook voor zijn LinkedIn-, YouTube-, en Instagram-accounts.

In een verklaring van het Russische ministerie van Justitie, waarover lokale media berichten, beschuldigden de autoriteiten The Moscow Times ervan onjuiste informatie te verspreiden over beslissingen van het regime, waardoor er een negatieve perceptie over Rusland zou ontstaan. De Russischtalige versie van de nieuwssite zelf was in Rusland officieel al niet meer toegankelijk, als gevolg van een verbod door de nationale toezichthouder. 

In maart 2022 verhuisde The Moscow Times zijn hoofdkantoor naar Nederland vanwege nieuwe strenge mediawetten die in Rusland ingevoerd werden na het begin van de oorlog tegen Oekraïne.

Bron: NRC

Geen opmerkingen: